Paginasnelheid is één van dé belangrijkste factoren voor de groei van scale-up merken in het digitale tijdperk, en dat zeker voor SaaS-merken. Het beïnvloedt niet alleen je SEO-rankings, maar ook je conversiepercentages – wat betekent dat je omzet ook wordt geimpacteerd.
In deze blogpost onderzoeken we hoe paginasnelheid de SEO en conversies beïnvloedt en delen we enkele praktische tips en tools om de prestaties van je website te optimaliseren.
Het Verband Begrijpen: Paginasnelheid, SEO en Conversies
Paginasnelheid is de tijd die nodig is om een webpagina te laden en de inhoud ervan weer te geven. Het kan worden gemeten met verschillende metrics, bekend als Web Vitals, waarbij de belangrijkste de Core Web Vitals zijn.
Core Web Vitals
Google definieert Core Web Vitals als de subset van Web Vitals die van toepassing zijn op alle webpagina's, gemeten moeten worden door alle site-eigenaren en zichtbaar zullen zijn in alle Google-tools. Elk van de Core Web Vitals vertegenwoordigt een specifiek aspect van de gebruikerservaring, is meetbaar in de praktijk en weerspiegelt de echte gebruikerservaring van een kritische uitkomst.
Elke Core Web Vital kijkt naar een ander deel van hoe mensen een website gebruiken en ze laten zien hoe goed een website zijn gebruikers bedient in de praktijk.
De vier Core Web Vitals zijn:
Interactie tot Next Paint (INP) vervangt First Input Delay (FID) in maart 2024. INP beoordeelt responsiviteit met gegevens van de Event Timing API. Als een interactie een pagina onresponsief maakt, is dat een slechte gebruikerservaring. INP observeert de latentie van alle interacties die een gebruiker met de pagina heeft gehad en rapporteert een enkele waarde die voor alle (of bijna alle) interacties geldt. Een lage INP betekent dat de pagina consistent snel kon reageren op alle (of de overgrote meerderheid) van de gebruikersinteracties.
Largest Contentful Paint (LCP) meet laadprestaties. Voor een goede gebruikerservaring moet LCP binnen 2,5 seconden na het starten van het laden van de pagina plaatsvinden.
First Input Delay (FID) meet interactiviteit. Voor een goede gebruikerservaring moeten pagina's een FID hebben van 100 milliseconden of minder.
Cumulative Layout Shift (CLS) meet visuele stabiliteit. Voor een goede gebruikerservaring moeten pagina's een CLS van 0,1 of minder hebben.
Deze Core Web Vitals zijn allemaal rankingfactoren en kunnen je rankings in de zoekresultaten, vooral mobiele zoekopdrachten, helpen of schaden.
Hoe Paginasnelheid de Gebruikerservaring (UX) Beïnvloedt
Een snellere paginasnelheid kan niet alleen de zichtbaarheid en het organische verkeer van je website verbeteren, maar kan ook de gebruikerservaring verbeteren door het bouncepercentage te verlagen, de betrokkenheid te vergroten en vertrouwen te wekken. Volgens Google
"verlaat 53% van de mobiele gebruikers een site die langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden."
Conversiepercentages vs. PaginalaadtijdPaginasnelheid heeft ook een verband met conversies, of het nu gaat om aanmeldingen, abonnementen, aankopen of downloads. Een snellere paginasnelheid kan je conversies verhogen door wrijving te verminderen, tevredenheid te verbeteren en urgentie te creëren.
Volgens een onderzoek van Akamai kan een vertraging van 100 milliseconden (of een tiende van een seconde) in de laadtijd van een website de conversiepercentages met 7% verlagen.
Wanneer we kijken naar echte voorbeelden van merken die profiteren van het optimaliseren van de paginasnelheid, zien we hoe groot deze verbeteringen kunnen zijn.
Voorbeelden van Merken die Profiteren van het Optimaliseren van de Paginasnelheid

In 2015 verbeterde Pinterest de prestaties van hun mobiele website, verhoogde de paginasnelheid met 60% en verhoogde de conversie van aanmeldingen met 40%.
- Ze hebben de hele site vernieuwd, met metrics zoals de gebruikers waargenomen wachttijd (UPWT).
- Optimalisaties omvatten de front-end, het netwerk en de back-end.
- Ze verminderden het laden van gegevens voor snellere paginaweergave, namen React op voor efficiëntie, verbeterden hun CDN en stroomlijnden het ophalen van gegevens.
- Deze wijzigingen verminderden de wachttijden van gebruikers met 40%, verhoogden het zoekmachineverkeer met 15% en verhoogden de conversie van aanmeldingen met 15%.
- In 2016 werd dit de grootste gebruikerswervingssucces van Pinterest.

Netflix verminderde de laadtijd van de pagina met 50% voor de uitgelogde startpagina door het gebruik van JavaScript te minimaliseren en over te schakelen naar vanilla JavaScript.
- Deze wijziging verminderde ook de JavaScript-bundelgrootte met meer dan 200kB.
- Netflix verbeterde de tijd-tot-interactiviteit met 30% door prefetching-technieken voor HTML, CSS en JavaScript.
- Door zorgvuldig om te gaan met JavaScript en het laden van bronnen te optimaliseren, verbeterden ze het aanmeldingsproces, wat leidde tot een betere gebruikerservaring en verhoogde aanmeldingspercentages.
Deze verbeteringen tonen het belang aan van prestaties in website-ontwerp, wat zorgt voor sneller laden en soepelere interacties voor gebruikers.

Vodafone ontdekte dat optimalisatie voor Web Vitals leidde tot 8% meer verkopen.
- Ze voerden een A/B-test uit op een landingspagina (waarbij versie A was geoptimaliseerd voor Web Vitals en een 31% betere LCP-score had in de praktijk dan versie B) en studies hebben ook de negatieve impact aangetoond van slechte prestaties op zakelijke doelen.
- Bijvoorbeeld, de BBC ontdekte dat ze 10% extra gebruikers verloren voor elke extra seconde die hun site nodig had om te laden. Studies zoals deze tonen aan dat prestaties niet alleen het domein zijn van technici, maar dat ze direct verbonden zijn met zakelijke resultaten.
Best Practices en Tools voor het Optimaliseren van de Paginasnelheid
Er zijn veel tools en best practices beschikbaar om de prestaties van je website te verbeteren en de paginasnelheid te optimaliseren. Sommige van de belangrijkste zijn:
- Google PageSpeed Insights: biedt directe feedback over hoe je website presteert en geeft suggesties voor verbetering.
- Lighthouse: een open-source, geautomatiseerde tool voor het verbeteren van de kwaliteit van webpagina's.
- WebPagetest: meet de prestaties van een pagina vanuit meerdere locaties over de hele wereld met behulp van echte browsers.
- Web.dev: een website van Google die helpt bij het leren en toepassen van moderne webtechnologieën.
Het is belangrijk om continu je website te monitoren en te optimaliseren om de best mogelijke gebruikerservaring te bieden en te profiteren van betere SEO-rankings en hogere conversiepercentages.
Conclusie
Paginasnelheid is een cruciale factor voor SEO en conversies in het digitale tijdperk. Door de prestaties van je website te optimaliseren, kun je een betere gebruikerservaring bieden, je SEO-ranking verbeteren en je omzet verhogen. Het is tijd om je website te analyseren en de nodige stappen te nemen om ervoor te zorgen dat deze zo snel en efficiënt mogelijk werkt.